מילון קולינארי


א
**********************************************


אבקת אפיה
חומר בסיסי המבוסס על נתרן דו חמצני ומשמש להתפחה באפייה. כאשר מוסיפים את האבקה למרכיב חומצי-נוזלי כמו חלב או יוגורט, נוצרות בועות גז פחמן דו חמצני אשר ממנפחות את הבלילה.

אבקת נצנצים
אבקת נצנצים שניתן לפזר על קאפקייקס מעוצבים בבצק סוכר, וכן על הפיסול המקשט עוגות. הנצנצים אכילים ואינם רעילים.

אבקת סוכר
סוכר טחון לאבקה דקיקה. משמשת לרוב כעיטור למאפים. בתעשיית המזון היא משמשת כאשר נדרשת המסה מהירה של סוכר או ליצירת מרקם חלק נטול גרגרים, למשל בקרמים ובציפויים לעוגות וקאפקייקס.


ב
**********************************************


בן מארי
שיטה להמסת מרכיבים כמו שוקולד וחמאה בעיקר לצורך אפייה של קינוחים. ‎בשיטה זו מניחים קערה מעל סיר ובו מים רותחים‫ וכך מחממים את המרכיבים המומסים בטמפרטורה נמוכה ולא על אש ישירה שעשויה לשרוף את המרכיבים. שיטה זו יעילה במתכון בו משלבים ביצים, על מנת למנוע את קרישתן.‬

בלילה
בלילה היא תערובת חצי נוזלית המיועדת לעבור תהליך אפייה או בישול ומורכבת לרוב מקמח, מים, חלב או נוזל אחר ובדרך כלל כוללת גם סוכר וביצים.

בצק סוכר
בצק המורכב מאבקת סוכר, ג'לטין, מים, שומן מוקשה, חומרי טעם וריח וגלוקוזה. הבצק נועד לרידוד וציפוי עוגות ראווה. צבעו המקורי לבן וניתן לצבוע אותו בצבעי מאכל. הבצק גמיש וניתן לפסל איתו אלמנטים דקורטיבים. הוא מתייבש במהירות ונשמר היטב בטמפרטורת החדר.


ג
**********************************************


גלוטן
חלבון אלסטי של קמח חיטה שנותן לכידות לבצק. במגע עם מים הגלוטן מתפתח ויוצר כיסי אוויר וכך נותן לעוגה או ללחם את מבנהו ומרקמו.

גנאש שוקולד
תערובת עשירה של שוקולד מריר קצוץ ושמנת שהורתחו ועורבבו יחדיו לתערובת חלקה. הגנאש יכול לשמש כזיגוג לעוגה או כמילוי או בסיס עשיר לממתקים וקינוחים אחרים.

גרידת פרי הדר
קליפה מגוררת של תפוז או לימון המשמשת לבישול ואפייה. בקליפת הפרי מצויים השמנים האיכותיים של הפרי ובה שוכן עיקר הטעם. מגרדים את קליפת הפרי כנגד פומפיה ונזהרים לא לשפשף את חלק העור הפנימי הלבן של הפרי שכן הוא מר. משתמשים רק בחלק של הקליפה החיצונית הצבעונית של הפרי.


ד
**********************************************


דָאיקוֹן
צנון יפני

דאשי
ציר דגים בסיסי מהמטבח היפני.

דבש
מזה מאות שנים הדבש משמש כנוגד מחלות, לטיפול בתחלואים חיצוניים ופנימיים לבריאות כללית טובה .ישנם סוגים שונים של דבש. התכונות ושימושים: מרגיע את בגוף באופן כללי. נוגד חיידקים.טוב לטיפול בזיהומים חיצוניים ופנימיים, לדבש יש תכונות אנטיביוטיות. לטיפול בדלקות,אכילת דבש עוזרת לגופך להגביר את החיסון כנגד מחלות. מומלץ למרוח מעט דבש על חתכים ושריטות.

דבלה
תאנים מיובשות. עשירות בסיבים תזונתיים. טעמן מתוק והן משמשות להכנת רטבים, ריבות, למילוי עוגות, מאפים והן כפרי שניתן למלא בגבינות, כבד וכו`. תאנים גדלות כמעט בכל סוג קרקע לכן שכיחות בעולם. יש ארבעה זנים עיקריים. מופיעות כבר בתנ``ך (הושע א` 3).

דָנָאבְּלוּ
גבינה דנית כחולה, דומה לרוקפור.

דים-סָאם
שם כולל למגוון מנות אוכל קטנות במטבח הקנטונזי של הונג קונג. בדרך כלל כולל כיסונים וכופתאות במילויים שונים המוכנים בתהליף של אידוי או טיגון.

דֶמְרָרָה
סוג של סוכר גולמי שנוצר כמוצר לוואי בתהליך עיבוד טחינת והוצאת המולסה (ראה ערך) מהסוכר. זהו לא סוכר חום שמקבל את צבעו מהמולסה. הוא מזכיר בטעמו את הסוכר החום, יש בו כמחצית מכמות הקלוריות שבסוכר הלבן ונחשב לבריא יותר. ישנם שני סוגים של סוכר גולמי: האחד מאזור דמררה הנקרא כך, והשני מאזורי גאנה וברבדוס, שגרגריו עדינים יותר.

דאל
תבשיל עדשים מתובל ופיקנטי הרווח במטבח ההודי.

דובדבן
פירות הדובדבן מהווים מאכל נפוץ. עקב טעמם החזק לא נהוג לאכלם לבד, אלא כתוספת לעוגות למשל. מקובל לשים דובדבן על הקצפת המעטרת עוגות, מילקשייקים, קאפקייקס וכו', ומכאן הביטוי "הדובדבן שבקצפת". כיום ישנם מעל 250 סוגים של דובדבנים אשר שונים בטעם, צבע וגודל. שתי קבוצות עיקריות של דובדבנים הן הדובדבן החמוץ והדובדבן המתוק.


ה
**********************************************


הל
צמח ממשפחת הג`ינג`ר. גדל באזורים טרופיים. השימוש הוא בזרעיו הארומטיים. הצמח גדל במקור בהודו ובסרי-לנקה אך היצואנית הראשית היא גואטמלה. התבלין נמכר בעיקר למדינות ערב וצפון אפריקה שמשתמשות בתבלין להכנת קפה. את ההל ניתן למצוא הן בתרמילים שצבעם ירוק בהיר, הן בגרגרים (חום כהה) וכאבקה (טחון).

הוֹלָנדֵייז
רוטב חם על בסיס חלמונים, חומץ וחמאה.

הָבַּנֶרוֹ
זן הפלפלים שנחשב לחריף ביותר בעולם, מקורו במקסיקו.

השוואת טמפרטורות
מושג מעולם הקונדיטוריה. כאשר מרתיחים חלב/שמנת וצריך לערבבם עם חלמונים, עלולים החלמונים להפך לחביתה בשל החשיפה המהירה לחום. לכן מוזגים לאט תוך כדי ערבוב חלק מהנוזל החם שבסיר,לקערת החלמונים ואת תערובת החלמונים והנוזל החם חזרה לסיר. כך מקררים מעט את הנוזל ומחממים באיטיות את החלמונים שלא יקרשו.


ו
**********************************************


וניל
פרי עץ גפן טרופי ממשפחת הסחלבים. עוד מראשית ההיסטוריה של המסחר היה לוניל ערך מסחרי משמעותי. תמצית וניל טהור כפי שאנו מכירים אותו הוא נוזל עשוי מפולי וניל, אלכוהול ומים ועשוי להכיל גם סוכר. הוניל בעל טעם ריחני עדין ומשתמשים בו רבות במתכוני עוגות בחושות וגם קרמים וציפויים.

ווק
מחבת בקוטר 30 עד 120 ס``מ בעלת תחתית קעורה במטבח הסיני הווק משמש בעיקר לטיגון עירבוב אך גם לאידוי, טיגון עמוק ואף להכנת מרק. צורתו של הווק גורמת לכך שתחתיתו הופכת חמה מאוד בהשקעה נמוכה יחסית של אנרגיה.

ווָקָאמָה
אצה יפנית.

ווָאסָאבּי
צמח ממשפחת הכרוביים שהשורש שלו הוא תבלין פופולרי ביפן. אפשר להשיגו כאבקה או כמשחה (בצבע ירקרק) ויש האוכלים את עלי הצמח עצמו. הוואסבי הוא חזרת יפנית חריפה הנאכלת לצד סושי. את הווסאבי ניתן להשיג בשפופרת או באבקה לה מוסיפים מעט מים.

ויניגְרֶט
רוטב קר על בסיס חומץ (או מיץ לימון), שמן ותבלינים המיועד לרוב לתיבול סלט ירוק.

ורמיצ'לי
אילו הן איטריות דקיקות הימכונות "שיערות מלאכים".


ד
**********************************************


1111
222222222

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה